Tweede Noordland Transhumance
Sprekers
Naam: Gradus Wijnand van Florestein
Geboren: 19-04-1950 te Zeist

Opleiding:
1962-1968: gymnasium B, Revius Lyceum te Doorn
1968-1974: R.U.G., medicijnen studie basis arts
1974-1979: specialisatie psychiatrie (Brinkgreven, Deventer, RKZ Groningen neurologie, Licht en Kracht Assen)

Werkervaring:
1980-1984: sociaal psychiater Sociaal Psychiatrische Dienst, Assen later RIAGG Drenthe
1984-1989: Regio leider Meppel Riagg Drenthe, Psychotherapie coördinator regio Hoogeveen/Meppel, psychotherapeut Hoogeveen/Meppel ; na fusie SPD, IMP opzetten van organisatie structuur psychotherapie Riagg Drenthe

1989-heden: zelfstandig gevestigd psychiater in Gieten
Opzetten organisatie vorm Zelfstandig Gevestigde Psychiaters regio Drenthe/Zwolle; opzetten waarnemingsregeling, intervisie groepen in de regio, kwaliteitsprojecten. Bestuurslid/voorzitter Coöperatie Zelfstandig gevestigde Psychiaters regio Zwolle/Drenthe
Implementatie DBC's, koploper DBC registratie vanaf 01-01-2005 tot en met heden.
Aansluitende opleidingen:
Relatie en gezinstherapie, groepstherapie, Cliëntgerichte therapie (supervisor en leertherapeut), hypnotherapie (Cladder) en EMDR.

Publicaties (o.a.):
1974: Conolly 1969-1976, ervaringen met systeem theoretische en gezinstherapeutische behandeling in een intramurale setting (Boersma, van Florestein, Muller en Prins). (Gebruikt als case studie door Gemma Blok, voor haar promotie 2002, haar publicatie: Baas in eigen brein)
2002: Transpersoonlijke psychiatrie, realiteit in beweging, ISBN 90-73798-89-2

(1998: dat, wat is, ISBN 90 73798 40x; 2000: introductie in esoterische filosofie, ISBN 90-73798-50-7)


Workshop (familie)opstellingen

Inleiding:
Het perspectief op de wisselwerking tussen lichaam en geest verschuift als wij werken met (familie-)opstellingen: daarin toont zich dat ons lichaam en ons brein informatie (gevoelens, fysieke hoedanigheden) van niet aanwezigen en aanwezige anderen op kunnen vangen. Met deze informatie kunnen wij de patiënt op een ander niveau behandelen dan tot dusver mogelijk was.
Dit vraagt van ons lichaam en geest niet meer vanuit een mechanistisch, lineair paradigma te beschouwen, maar vanuit het paradigma dat door de kwantumfysica wordt aangereikt: tijd en ruimte voorbij, alles is er overal en tegelijkertijd.
De vereiste paradigma verschuiving maakt dat deze werkwijze nog geen gemeengoed is geworden binnen de psychiatrie.

Reikwijdte:
Deze werkwijze wordt zowel in de westerse landen, als in de oosterse landen bijvoorbeeld in Japan, Rusland, Israël en de Oekraïne toegepast, maar ook recent in Zuid-Amerika. In ons land zijn diverse psychiaters getraind in het geven van opstellingen.

Opbouw workshop:
Een korte inleiding over de achterliggende gedachtegang en werkwijze.
Hierin komen aan de orde de verschillende manieren waarop wij ons ten opzichte van het ons omringende kunnen verhouden, en de wijze van integratie van begrippen uit de kwantummechanica (de werking van velden en onderlinge beïnvloeding) in ons denken over ons ego en over onze persoonlijkheidsstructuur.
Daarnaast komen de verschillende wetmatigheden welke tot nu toe zijn getraceerd in het werken met opstellingen aan de orde.
Bij aanvang van de workshop wordt een hand-out met een samenvatting van bovenstaande uitgedeeld.
Vervolgens zal een vijftal opstellingen kunnen worden gedaan. Van de aanwezigen wordt gevraagd dat zij bereid zijn representant in de opstelling te zijn, als dit aangewezen is, en ook zal worden gevraagd problemen of vraagstellingen in te brengen aan de hand waarvan de opstellingen kunnen worden gedaan.
's Avonds wordt teruggeblikt en worden de opgedane ervaringen opnieuw in het aangeboden theoretisch kader geplaatst, zo mogelijk wordt dit kader aangevuld.

De aanwezigen kunnen gevraagd worden representant te zijn, een kan een probleem inbrengen waarmee dan gewerkt gaat worden.